Sărbătorile de iarnă reprezintă cea mai intensă perioadă a anului, cu cele mai multe vizite în magazinele online și cele clasice. Familiile cu copii sunt cele care alocă cel mai mult timp pentru cadouri, jucării și bunuri de larg consum.

În timp ce mulți părinți visează să fie liberi de Crăciun măcar două ore pentru filmul preferat pe Netflix (da, filmul acela cu zeci de cadouri și cumpărături în stil american), iar copiii să primească multe jucării sub brad, cercetările arată că mai puține jucării ar putea fi mai bune pentru copilul tău.

Tot mai mult experți ne recomandă să ne concentrăm pe calitate, nu pe cantitate. Ca să înțelegem de ce trebuie să ne concentrăm mai mult pe calitate, ar trebui să vedem cum învață, de fapt, copiii. Jocul este modul în care copiii învață cel mai bine. De aceea. ar trebui să ne concentrăm mai puțin pe cât cumpără, și mai mult asupra a ceea ce vrem să oferim copiilor noștri. 

Din perspectiva dezvoltării, când copiii au mai puține jucării în jurul lor, dar jucăriile cu care pot face mai multe lucruri, îi vedem cu adevărat implicați în joc.

Un surplus de jucării i-ar putea determina pe copii să privească jucăriile la un nivel de….banalitate. Mai puține jucării i-ar face pe copii să petreacă mai mult timp jucându-se cu jucăriile. Și ar folosi astfel mai mult imaginația și creativitatea.

Un studiu realizat de Universitatea din Toledo ne arată că micuții cu mai puține jucării s-au jucat mai mult cu o singură jucărie și au făcut asta…. mai creativ. Cercetarea a testat două grupuri de participanți, copii cu patru jucării și copii cu 16, în joc supravegheat, dar individual. Observațiile lor au arătat că copiii din grupul mai mic de jucării au o experiență de joacă de o calitate mai bună, iar acei copii au folosit jucăriile pe care le aveau într-o varietate mai mare de moduri.

Poate că sună clișeu și probabil că este, dar ne dorim să creștem copii care apreciază lucrurile mici din viață. Vrem să le arătăm că Crăciunul nu este despre lucruri, ci mai degrabă despre stări, comunitate, joacă și..…mici surprize creative. Speranța noastră este că aceste gânduri și stări se vor transpune și asupra altor aspecte ale vieții, odată ce sărbătorile sunt cu mult în urmă.