Magia lui Moș Crăciun este o tradiție unică și aduce bucurie copiilor. Dar acest moment creează părinților și o mare dilemă: să le spună copiilor adevărul ori să îi lase să își folosească imaginația?

Cei mai mulți experți în parenting consideră că este mai bine ca părinții să păstreze vie magia lui Moș Crăciun și să încurajeze copiii să viseze, să fie creativi și, mai mult decât atât, să fie generoși și empatici.

Între vârsta de 2-8 ani, imaginația copiilor reduce linia dintre fantezie și realitate, potrivit unui studiu de specialitate. Ideea de a crede fără a vedea este fundamentală pentru dezvoltarea noastră, mult după ce credințele despre Moș Crăciun dispar. Pe măsură ce creștem, creierul nostru este capabil să creeze corelații și să își explice de ce unele lucruri se întâmplă și altele nu.

Imaginația și jocul îi încurajează pe copii să se concentreze

Fantezia este o componentă sănătoasă pentru dezvoltarea copilului. Credințele copiilor în figuri fantastice precum Moș Crăciun par a fi cele mai puternice între vârsta de 3 și 8 ani.

Prin imaginație, copiii dezvoltă capacități emoționale și psihologice care îi ajută să înțeleagă și să dea sens lumii lor.

Imaginația, fantezia și jocul îi încurajează pe copii să se concentreze, să gândească prin situații ipotetice, să-și consolideze abilitățile de raționament, să învețe să rezolve probleme, să dezvolte teorii despre modul în care gândesc oamenii, să practice abilitățile sociale, să colaboreze, să învețe să negocieze și să găsească soluții.

Tradițiile familiale dezvolta stima de sine a copiilor

Tradițiile familiale sunt importante pentru copii. Acestea întăresc legăturile familiale, oferă un sentiment de apartenență copiilor și creează amintiri care durează o viață. Mai mult, tradițiile familiale spun copiilor o poveste despre cine sunt și despre importanța familiei. Copiii care au cunoștință despre istoria familiei lor și participă la tradiții importante sunt de obicei mai echilibrați, au încredere mai mare în ei și o stimă de sine ridicată.

Majoritatea copiilor au o reacție pozitivă la aflarea adevărului despre Moș Crăciun. Când aceștia încep să întrebe dacă Moș Crăciun există cu adevărat, este important ca părinții să decidă dacă un copil este gata să renunțe la fantezie. Când copiii încep să pună aceste întrebări, lăsați-i să conducă discuția, întrebându-i care este părerea lor despre Moș Crăciun.

De asemenea, s-ar putea să decideți să le vorbiți despre alegerea de a continua să-l întâmpinați pe Moș Crăciun ca o familie, pentru a menține tradiția vie dincolo de fantezie și pentru a dezvolta o tradiție familială unificatoare. Ați putea fi, de asemenea, surprinși că s-au prefăcut că cred.