De ce am ales jocuri de construcție și care ne-au fost argumentele?

În afară de a fi atractive și antrenante, jocurile de construcții au și o seamă de beneficii pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. E important să înțelegem valorea jocului liber, creativ, pentru formarea abilităților psiho-motrice de bază.

În primul rând, jocurile de construcție dezvoltă percepția vizuală și spațială, tridimensională. Cu alte cuvinte, cei mici vor înțelege mai bine lumea din jurul lor, pe măsură ce descoperă și cunosc micro-cosmosul jocului.

Prin prinderea corectă a pieselor, stivuirea sau îmbinarea lor, micii constructori își antrenează musculatura digitală și manuală, formând competențele motrice grosiere și fine, educând răbdarea și perseverența.

Când descoperă finalitatea construcției și mai ales bucuria părintelui sau educatorului care observă reușita, copiii dobândesc stimă de sine și încredere în propriile lor puteri – aspecte foarte importante pentru formarea lor psiho-emoțională pe termen lung.

Pentru copii, e important ca ei să descopere pe cont propriu că pot construi un „turn mare-mare”, dar și pentru noi să fim alături de ei, să-i încurajăm, să le recunoaștem meritele atunci când progresează, ghidându-i cu blândețe și susținere atunci când se poticnesc.