Ați observat cum fac copiii atunci când ridică telefonul și se prefac că sună și stau de vorbă cineva sau atunci când iau o telecomandă și conduc ca și când ar fi la volan? Oare ce gânduri trec prin mințile lor mici?

Și primul citat pe care l-am găsit potrivit pentru tema mea de astăzi - "Fantezia este cu greu o evadare din realitate. Este un mod de a înțelege." - Lloyd Alexander

Beneficiile jocului de rol în rândul copiilor sunt fundamentale în îmbunătățirea abilităților necesare pentru o dezvoltare sănătoasă. Terapeuții folosesc jocul de rol ca metodă terapeutică pentru copiii care trec prin situații dificile și chiar pentru a trata afecțiuni precum autismul.

Împreună cu distracția, folosirea imaginației în joc îmbunătățește creativitatea și are ca efect un set de performanțe mai bune în școală și ajută dezvoltarea unei abordări relaxate în tratarea problemelor. Acest lucru se datorează faptului că, prin jocul de rol, copiilor li se permite să preia personaje din viața reală.

Există mai multe tipuri de joc de rol:

Ocupațional

Medicii, poliția, profesorii sau chiar constructorii sunt câteva dintre rolurile care încurajează empatia în rândul copiilor.

Fantezie

Copiii sunt fascinați de super-eroi și personaje fanteziste, cum ar fi unicorni, dinozauri, povești cu prințese sau chiar superman din cauza super-puterilor lor. Atunci când poartă pelerine sau șorțuri de rochie prințesă, îi ajută să identifice binele de rău, încurajând în același timp vitejia.

Situații din viața reală

Redarea unor situații din viața reală, cum ar fi campingul sau construcția, le permite copiilor să învețe despre mediul lor real și acest lucru îi ajută să dezvolte maniere fizice și abilități de comunicare.

Jocul de rol este învățarea într-un mod deghizat și distractiv.

Îmi place așa de mult tema jocului de rol, încât am făcut o selecție specială pe rafturile Mânuțe Creative - un loc în care am pus produse menite să încurajeze acest tip de joacă. Le găsiți aici.

Pe curând,

Radu Bartoș